onsdag 18 november 2009

Svensk solidaritet?!

Måste säga att jag är smått imponerad av den svenska kvällspressen, och i detta fall främst av Expressen. Under lång tid, 1-2 år, har man uppmärksammat och drivit frågan om den svenske, fängslade journalisten Dawit Isaak. Man har så gott som dagligen legat på svenska riksdagsledamöter, Eritreanska ambassaden, Amnesty m fl för att förmå den Eritreanska regeringen att släppa Dawit. Idag kraftsamlar sig 91 svenska dags- och kvällstidningar i en gemensam manifestation för Dawit, allt i yttrandefrihetens tecken.

Vad som inte imponerar är att samma tidningar är skrämmande tysta avseende andra övergrepp i samma fråga. Hur många gånger har svenska tidningar (vågat?!) kritiserat ryska makthavare för deras brist på yttrandefrihet? Ifrågasätter svenska journalistkåren Hugo Chavez (och Evo Morales också för den delen) stängningar av privata mediekanaler? Har vi hört någon ryta till mot - vad som är tanken att bli en framtida EU-medlem - Turkiets övergrepp på yttrandefriheten? I Turkiet är det omöjligt att kritisera den egna staten eller dess styre utan att riskera långa fängelsestraff.

Visst kan vi höra rapporter om ovanstående, men sällan med den frenesi och engagemang som borde vara värdigt ett land som Sverige.

1 kommentar:

  1. Skönt att du inte ligger på latsidan utan debatterar i bloggform där nere. Hoppas att allt är bra med dig och Nischa och att du har funnit dig till rätta. Här regnar det mest och det är +7-8 grader. Ja, ja, en typsik Stockholmshöst om vi nu måste sätta en etikett på den. Det blir kul när ni kommer så får du berätta mer om alla nya erfarenheter (framförallt de culinariska : ) säger jag som är matvrak). Hälsa N så mycket så hörs vi. Kram Mia

    SvaraRadera