måndag 22 mars 2010

Weekend i copyland

Det var med förväntan i luften jag och Nicha reste till Koh Phi Phi för att njuta av bad, strand och härligt sällskap i form av makarna Eklund och familjen Olsson. Resan började dock något trevande då undertecknad lyckades slänga upp en bildörr lite väl hastigt varvid en förbipasserande bil inte passerade utan snarare smällde in i dörren. Förutom att taxibakdörren som jag öppnade blev bucklig, skev och repig - förstördes även den andra bilens backspegel, förarfönster samt dörr. Att det hela inträffade på piren i Phuket gjorde ju inte saken bättre då den var fullsmockad av såväl turister som nasande thailändare. Efter diverse uppståndelse tog chefsförhandlare Nicha vid. Hon belade mig med yttrandeförbud och hon konstaterade tidigt att påkörande bil var en oförsäkrad svarttaxi med körkortslös förare, vilket ledde till att vi frånsade oss allt ansvar.
Efter ca 1 timmes förhandling hade vi enats om att ersätta bägge parterna med totalt 6 000 Bath. En kraftig reducering av de belopp som från början florerade i debatten, givetvis skulle jag som farang betala minst 20 000 Bath, ett av många exempel på klassisk thaihustling. Men som sagt, chefsförhandlare Nicha, uppenbarligen fostrad i den svenska avtalsrörelsen, lyckades förhandla ner till mer humana nivåer. Att jag sen under helgen fick höra "khun som sam" var en mindre bieffekt.

Väl på Phi Phi (typ 3 timmar försenade) så möttes man först av ett tidningsstånd som sålde våra svenska kvällstidningar. Sen möttes man av dykinkastare som önskade sälja på en dykcertifikat och efter dessa kom det en radda pubinkastare, givetvis språkandes på såväl svenska som engelska...
Man kan utan tvekan påstå att Phi Phi, liksom många andra thailändska öar, är lätt svenskinfluerad. Det intressanta är att alla - likt Dr Drax´s besättning i Moonraker - ser likadana ut. Alla har samma copylinne, samma copybillabongshorts, samma copyrayban, samma copydieselflipflops. Sorgligt men det var lyckligtvis ont om crockssandaler.

Väl på ön följde sen några härliga dagar med snorklingturer, strandhugg, bad, goda luncher, fruktshakes samt ett fåtal Singha. Kvällarna spenderades på något av öns många restauranger tillsammans med familjen Olsson, som spenderat tre månader i Thailand. Pappa Henrik är gammal jobbkontakt till undertecknad och jobbar som bankir på (statliga) Nordea. Förutom god mat slank det ner en och annan Sangsom/Cola, en klassisk sängfösare.

Förutom underbart väder och osköna hotellsängar finns det speciellt ett minne som etsat sig fast: under en diskussion om fetischer framkom det att en person i den gemensamma umgängeskretsen utvecklat en kärlek till s k backcraps under sin avkommas första levnadsår...


Ett nöjt sällskap upptäcktsresande. Bl a simmades det med Nemofiskar och hajar.


På Monkey beach låg de flesta apor och siestade, en Alfahanne var dock vaken.


Styrman Fredrik guidar oss till snorklingsnästen. I detta fall Phi Phi Lei.


Ett gäng Nacka-iter undantaget en Bangkokbo. Henrik har anammat det faktum att stora delar av södra Thailand är muslimskt och bär därför huvudbonad.

Riktiga män använder inte solskyddskräm och räds inte en tuppis i solen.


En välsignad Sara och en "inte-på-många-år-välsignad" Nicha.

/Erka
PS. "Khun som sam" betyder "du är klumpig".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar