torsdag 4 mars 2010

Världsliga spörsmål

Det sägs att alkohol gör dig dum och trångsynt. Detta påstående måste jag, till viss del, opponera mig emot. Jag vill inte att någon ska uppfatta nedanstående som någon glorifiering av alkohol, då dess skadeverkningar i samhället bevisligen alltför ofta bringar mycket olycka.

Dock kan alkoholen ge dig insikter, göra dig osedvanligt klok samt göra dig initiativrik (som bekant kan alkoholen i allmänhet göra din omgivning grann att se på och i synnerhet dig själv till en ovanligt ståtlig uppenbarelse...). En vanlig tro i exempelvis Kina, är att alkoholen avslöjar en människas rätta jag. Det är därför snarare en regel än undantag, att innan en affärsuppgörelse kan slutas, bör en synnerligen blöt middagstillställning genomföras.

Varför denna vurm för alkohol? Som jag tidigare skrev får man ibland kloka insikter, framförallt under lättare berusning. Ett sådant tillstånd inträffade så sent som i lördags, då jag och min vapendragare Kedbock befann oss i Hong Kong. Under en texmex-middag på Lockhart road började vi plita på diverse frågeställningar som vi länge gått och grunnat på och som vi inte fått svar på. Det visade sig att vi båda hade många gemensama spörsmål som vi kände oss manade att dokumentera. Utrustad med en bläckpenna och en servett började Kedbock att plita ner dessa, och resultatet kan ses nedan;



1. Varför trasslar sladdar?
Hur kommer det sig att en till synes "otrasslig" sladd antingen slår knut på sig själv, eller parar sig med andra sladdar så fort man vänder ryggen till? Ett världsmysterium som många nätter hållit oss båda vakna.

2. Varför går det inte att beama, när det går att ringa?
StarTrek-fantasten Kedbock fascineras av det faktum att vi kan prata i telefon, skicka filer trådlöst, bluetootha, landa på månen m m, men ändå har vi inte lyckats hitta tekniken för att beama oss själva från A till B. Tänk vilken miljöförbättring som skulle kunna uppnås med denna teknik!

3. Kapsylöppnare på svenska hotell.
Varför är kapsylöppnare väggmonterade inne på toaletten på svenska hotell? Finns det studier som visar att man blir extra sugen på en öl när man krämar? Är det överhuvudtaget intelligent att ha glasflaskor i ett rum som;
1. har klinkergolv?
2. har porslinsmöbler?

4. Vad händer med alla immigration-papper?
Efter att ha fått 12 stämplar på fyra dagar och fyllt i en miljon immigrationsedlar det senaste året undrar man ju vad som händer med alla dessa papper. Sitter någon och läser dem i efterhand?

5. Varför kan bara tjejer ha kul nyktra?
Vår egen tes är 93/7-regeln men då detta är en familjeblogg så kommenteras inte den mer än så.

6. Varför tar det 10 timmar att flyga Sthlm-Bangkok, men 11 timmar att flyga Bangkok-Sthlm?
Flyger man långsammare bara för att jäklas eller har det med jordens rotation att göra?

7. Varför flyger man alltid på 10 000 meters höjd?
Aviationsfrågor fascinerar oss båda. En fråga som inte finns med på servetten men som borde finnas med är; varför är en enkelresa dyrare än en tur- och returresa?

8. Varför är bara svenskar allergiker?
En möjlig följdfråga: varför ska alltid svenskar trumfa varandra i åkommor?
- "shit, va dålig jag var igår!"
- "men jag då, jag var ännu sjukare och jag är dessutom elallergisk!"

9. Varför är McDonald´s långsammare än Burger King trots den senares devis, "have it your way"?
Borde vara en fråga på högsta nivå hos McDonald´s, varför ska man annars äta där?

10. Varför kan man inte kritisera en israel (eller landet Israel) utan att bli kallad antisemit?
Ja, vi vet att judar historiskt blivit förföljda. Vi vet att det tredje riket gjorde allt för att utplåna er. Vi vet också att ni återskapat ert egna Warzawagetto genom att ockupera och förtrycka människor i Gaza.

1 kommentar:

  1. Tror sjuan har ett praktiskt svar!
    Det har att göra med de atmosfäriska skikten. Runt 10.000 m.ö.h., mellan troposfären och stratosfären, så är det ett skikt av väldigt tunn (och kall) luft. eftersom den är så tunn så blir luftmotståndet mindre -> man kan åka fortare.
    Now you know!
    Ps. Kan du maila mig svaret på fråga 5 tror du?:) Ds.

    SvaraRadera