onsdag 31 mars 2010

Tänk på kharman

Det är inte utan man blir påverkad av de olika religionsinfluenserna som omgärdar en. Thailand är till huvudsak buddhistiskt då ca 95 % av befolkningen sägs tillhöra denna religösa åskådning. M a o är karma ett viktigt begrepp inom tron och lägger man till att många kombinerar sin buddhistiska åskådning med lite influenser från hinduismen så förstår ni att karman spelar stor roll. Karman har olika betydelser och innebörd beroende på vilken religion man svär sig till, men den allmänna översättningen är att karma är lagen om orsak och verkan. (ev. läsare kan läsa mer http://sv.wikipedia.org/wiki/Karma)

I vissa fall kan karman påverka utgången för återfödelse. Och det är om detta dagens inlägg ska handla. Nedan presenteras en lista (givetvis) på icke önskvärda återfödelsealternativ - med dessa i bakhuvudet har åtminstone jag börjat tänka på mina handlingar...

5. "Same"-ren
Bara för att ett folkslag anser sig ha rätt att bedriva näring av gammal hävd så måste det väl finnas en måtta på tokerier. Inte nog med att man som ren ska hållas stången med hjälp av lasso, man ska dessutom behöva spendera sin tid genom att förflyttas från ett kallt, ogästvänligt ställe, till ett annat dito i norra Norden. Behöver ens husbonde nya, moderna arbetsverktyg (ja, inte sköts rennäringen på traditionellt vis trots att man hävdar till just den rätten via gamla seder) kan man ge sig den på att man placeras på Malmbanerälsen och förvandlas till renfärs. Husbondens färdernesland är då snabb på att betala ut bidrag till den stackars samen och genast har en ny skoter införskaffats.
Själv väntar jag på att någon stockholmare med rötter från Birka kräver sin rätt att idka myskoxenäring med hänvisning till samma gamla hävdretorik. På Björkön finns nämligen inga tåg som "olyckligtvis" kan ända ens liv.

4. Hamster
Att återfödas som denna lyxvariant av gnagare kan å ena sidan bjuda på en behaglig livstid med serverad mat och eget hus. Å andra sidan är ofta handlingsutrymmet begränsat till en bur om 60x80 cm och ens enda godis består av en tre månader gammal saltring. Det känns som att hamster är som att vara adlig celebritet, typ kungabarn. Man har mycket serverat och ett hyggligt behagligt liv, men man kan inte som övrig pöbel - typ en vanlig stadsråtta - parta runt, kopulera fritt och äta vad man vill utan att omgivningen har synpunkter på ens beteende.

3. Krabba/kräfta
I och för sig kan det locka att ha två klor som i proportion i förhållande till övrig kroppsmassa är i paritet med simmaren Ian Thorpes fötter. Å andra sidan känns ett liv på en dyig botten där kosten endast utgörs av andra döda vattendjur inte så lockande. Lägg därtill att livet snabbt kan termineras genom att fastna i en äcklig bläckfisktentakel och sedan slukas hel. Om man istället återföds som kräfta känns inte avslutsalternativen direkt lockande. Antingen dör man i kräftpest, eller kokas levande i en krondillkittel. Att ens kadaver sen bryts i bitar av en OP-berusad dalmas som gör allt för att suga ur ändalykten, gör ju inte livsslutet värdigare.

2. Tupp
Vid en första anblick kan ju tupp verka vara värsta toppvinsten - ensam man i hönsgården tillsammans med en massa chicks. Tänk då ett steg till. Förstå vilka intriger det måste förekomma i en hönsgård?!
- "amen, jag har ju faktiskt lagt 4 ägg idag och Britta där borta har ju bara lagt 2! Jag fattar inte att hon kan ha samma lön än jag"
- "oh, gud, såg du vilken slampig klänning Stina hade, man såg ju varenda fjäder!"
Föreställ dig sen, när du vill diskutera gårdagskvällens Champions Leauguematch över morgonfikat - då pratar alla hönor om det senaste programmet av Förkväll eller om hur elak Dermot Clemenger var mot Claudia Galli i Let´s Dance.
Den enda fördelen med att vara tupp är ju det faktum att man alltid har god tillgång till damer, en nedsida med det är att man rimligtvis får höra följande alltför ofta:
- "Erik, jag känner inte att du uppskattar mig..." varav man själv stämmer in i en stilla bön; "snälla Gud, nacka mig..."

1. Massagefisk/"sårrenarlarv"
Tänk dig följande; din enda livsgärning består i att simma omkring i ett akvarium och enda sättet att få mat är att nafsa på död hud på ett par äckliga människofötter. Oj, kolla in dessa fötter, både vårtor och knallvit fotblåsehud - YUMMY!
Eftersom jag personligen har öronproblem som gör det omöjligt att vistas för långt under vattenytan kan jag ge mig den på att jag skonas från att bli en massagefisk, utan istället återföds som larv, vars enda syfte är att placeras i ett infekterat människosår och livnära mig på döda hudceller. Inte heller det ett optimalt öde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar