söndag 28 mars 2010

Leva på en hundring om da´n?!

En av de stora fördelarna med Thailand är, om man lyssnar runt bland svenska turister, prisnivån. Nästan alla prisar det faktum att man kan åka taxi för en bråkdel av vad det kostar hemma och man kan äta en supergod middag för en fjärdedel av vad det kostar att gå till den lokala thairestaurangen hemmavid (i och för sig hittar man aldrig friterad banan med glass här men då finns alltid de smaskiga pannkakorna med diverse toppings att alternera med. En passus i sammanhanget att de så "traditionella thailändska pannkakorna" är en import från Indien...). Vidare kan man få en kall Singha serverad för 13 SEK, och det vilken tid på dygnet som helst och utan att behöva passera en dryg väktare på vägen. Personligen tror jag dock de flesta tycker Thailand är så billigt tack vare det stora utbudet av kopior, allt från Iphonekopior till fake-klockor till Abercrombie&Fitch-pikecopies.

Men hur billigt är det egentligen att bo i Bangkok? Om vi fokuserar på boende, mat, transport, nöjen och övrigt så kan man nog påstå att det inte är speciellt billigt. (1 Bath = 22,5 öre)

Boende
Prisspannet är givetvis enormt, från 5 000 B - 300 000 B i månaden kostar det att hyra en lägenhet (condo) i Bangkok. Rimligtvis ligger en 5 000 Bathslya en bit från stan och har en standard som skulle få Rosengårds miljonprogramshus att framstå som lyxlyor. Å andra sidan är ett 300 000 Bathshem extraordinärt på 3-400 kvm med faciliteter som egen pool, hundra balkonger samt egen sov- och matdel för tjänstefolket.

Såsom en hyfsat bekväm 30+ svenne som inte vill spendera timmar på att ta sig till och från jobbet samt ha det hyfsat nära till Bangkoks nöjesutbud får jag lägga upp 30 000 Bath i månaden för en 2:a på 50 kvm. Då ingår i och för sig en parkeringsplats, security, gym, swimmingpool och bastu. Det som tillkommer är internet, kabel-TV och el, varav den sistnämnda med lätthet kan hamna på 2000 Bath/mån, p g a ett rikligt aircon-utnyttjande. Summa summarum landar boendekostnaden på ca 35 000 Bath i månaden, vilket motsvarar ca 7 500 SEK. M a o i paritet med vad det i Stockholm kostar att hyra en hyfsad innerstadskvart i första hand, eller en sunkig närförortskvart i andra hand.

Mat
Eftersom köken är av modell mindre i de flesta lägenheter (förutom i de stora lägenheterna där det rimligtvis finns en hushållerska....) så lagar man ytterst lite mat hemma. Själv har jag lagat mat ca 10 gånger på drygt 6 månader, vilket inte bara beror på utrymmet utan också det faktum att det ofta är billigare att köpa färdigmat, än att laga den själv. Det går att käka för ca en hundrabathare om da´n! 2 ägg till frukost, en thailunch bestående av en pad thai och en avslutande middag bestående av grillad kyckling, sticky rice och papayasallad - allt detta får man för en hundring.

Jag vill dock påstå att det inte är direkt kul att endast äta thaikost. Lägg därtill att Bangkok har ett restaurangutbud som rymmer hela världens smakupplevelser så förstår ni att man inte bara knaprar kycklingspett hela dagarna. M a o brukar matkontot knappast stanna på en hundring, utan kan variera från 100-3000 Bath.

Transport
Under min tid som 08:a var det självklart att inneha ett företagskort till ett av huvudstadens större aktörer. En taxiresa i Stockholm går med lätthet på 200 kr, oavsett om man bara tar sig några kilometer. I Thailand är det fantastiskt billigt att transportera sig. Exempelvis kan jag ta en taxi från Bangkok till piren i Rayong för samma summa som att ta mig från Nacka forum till Råsunda. Den förstnämnda sträckan är ca 18 mil och den sistnämnda 1,5... Om jag istället vill ta en bulle från Harrys i Linköping till fritidshuset utanför Mjölby, ja då får jag slanta upp motsvarande vad det kostar att åka taxi 80 gånger mellan min lya och centrala Sukhumvit. I och för sig får man stå ut med att det sällan finns bälte i baksätet och att musiken ofta utgörs av smäktande thaiballader.

Även de kommunala färdmedlen är billiga. Lokalbussarna är ibland gratis och ibland kostar det 10 Bath, det verkar bero på förarens sinnestämning. Skytrain och tunnelbana är tokfräscha och kostar en femtedel av vad Stockholms t-bana kostar. Det snabbaste sättet att ta sig fram är dock med biketaxi, något som dock inte rekommenderas för den med svaga nerver.

Nöjen
Nöjen är liksom mat en kostnadspost som är ytterst rörlig. Man kan roa sig enkelt genom att på (manligt) thaivis dela en flaska Sangsom i goda vänners lag, ett nöje som inte dränerar plånboken med mer än en eller två hundra-bathingar. Bio är ju ett trevligt nöje, vilket också kan avnjutas till en låg penning, för 200 bath får man en bekväm bioupplevelse med flexbart säte och gott om benutrymme.

Vill man slå på stort och gå på lokal blir det genast dyrare. Asiaters krogfestande går till så att man samlas kring ett litet bord och sen delar på några flarror whisky (helst Jonnie Walker black label) med tillhörande mixers. Musiken utgörs av dånande hiphop/teckno eller liveband. Såsom acklimatiserad expat vill man givetvis festa som lokalbefolkningen, med den skillnaden att det helst är en flaska Absolut som utgör alkoholgrund. En sådan utsvävning landar på ca 2500 bath (inkl. några redbull, cola, juice) vilket med svenska mått mätt fortfarande får betraktas som billigt.

Det finns även en del alternativa nöjen som ibland poppar upp. De stora varuhusen och varumärkena har en förmåga att titt som tätt ha diverse happenings i form av mässor, konserter mm som i regel är mycket billiga att besöka. Vill man istället gå på museum eller besöka något tempel får man vara beredd att betala en speciell farangtaxa, vilken är ca 4-5 gånger högre än för thailändarna. Diskriminering? You bet!
Övrigt
Övriga kostnadsposter som obönhörligt dyker upp är givetvis mobiltelefoni. Den är likvärdig med de svenska priserna, med undantag av att det är tokbilligt att surfa på nätet med mobilen då man betalar för den tid man mobilsurfar och inte för mängden data man laddar ner. Cafébesöken är väsentligt billigare (om man inte trakterar Starbucks) men kaffet är å andra sidan inte alls så välsmakande som i Skandinavien.

En helt ny kostnadspost som egentligen bör hamna under boende, är kostnaden för hushållerska. För 3000 bath/mån blir lägenheten städad, kläderna tvättade, kläderna strukna och soporna utburna - givetvis varje måndag, onsdag och fredag... Nu väntar jag bara på att man inför RUT-avdrag så att kostnaden halveras.

Summa summarum så är Bangkok, likt alla världens storstäder, inte direkt billig att leva i. Boendekostnaden är den absolut dyraste posten, men å andra sidan väl värd pengarna. Sammanfattningsvis så är det ju en jäkla tur att det finns en utbredd marknad av kopior, hur skulle man annars gå runt :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar