onsdag 10 mars 2010

Gult är fult och rött är....sprött?!

Igår var det lill-lördag och då vi (Micke och jag) fick besök av Thomas från Sandviken så var det ett utmärkt tillfälle att visa upp Sukhumvit. Utan att gå in på detaljer så avlöpte kvällen planenligt med goda skratt och ett måttligt dryckesintagande.

Det som dock skiljde denna kväll mot en vanlig onsdagskväll var att det var påfallande "dött" på stan. Troligtvis har det att göra med helgens kommande demonstrationer som UDD, National United front of Democracy against Dictatorship, kommer anordna i syfte att visa stöd för Thaksin och för att omkullkasta nuvarande regering. UDD kallas ofta red-shirts och man uppskattar (befarar) att det kan komma mellan en halv miljon och en miljon demonstranter till Bangkok. En ofantligt stor skara människor och givetvis kommer det att påverka stadens invånare. I normala fall är Bangkok en stad med riktigt pissig trafiksituation, och de avspärrningar som nu görs underlättar knappast. Själv får jag minnesbilder från barndomen då familjen sommartid ofta var i Köpingsvik på Öland och det absolut värsta min käre far visste var att - vid några tillfällen under familjens Ölandsvecka - behöva göra en vänstersväng ut på riksväg 136. Det kunde sluta i att man fick vänta i eoner av tid, och jag kan försäkra er om att ge sig ut i trafiken i Bangkok i helgen är en utmärkt värdemätare för ens kapacitet att undvika nervsammanbrott.

I de thailändska medierna eldas det på friskt inför helgens demonstrationer. Vidare har man utfärdat diverse nya säkerhetslagar och dekret för att stävja ev. våldsamheter. Vid några få tillfällen tidigare har demonstrationerna urartat. Dessa oroligheter är dock -som i de flesta oroligheter världen över - sprungna ur enskilda våldsverkare som snarare söker våld än har en politisk agenda. I Sverige får vi ju uppleva det under fotbollssäsong då "fotbollsfans" får för sig att slugga med "motståndarfans" eller när hjärndöda bomberjacksbeprydda tunnhåriga viftar med stiletter mot lika svagsinta palenstinasjalsaktivister. De senare har dessutom en vana i att kalla sig pacifister...
M a o är säkerhetspådraget enormt och för den som har en Bangkokvistelse inplanerad till helgen bör överväga ett vykortsinköp med Grand Palace på bild, istället för att besöka det. Det kanske kan kännas som ett slösaktigt inköp, men då majoriteten av protesterna utgår från just Grand Palace är det ingen dumt substitut.

Även vi som bor i Sukhumvit kan komma att hamna mitt i smeten. Ett demonstrationståg är planerat att genomföras längs Sukhumvit road, en av stadens pulsådrar och hemvist för många expats och turister. Då regeringstrogna, PAD (Peoples Alliance for Democracy), kan förväntas komma ut och störa red-shirts, bör man hålla koll på var man befinner sig. Att klä sig i rött kan ju vara onödigt, liksom i gult som är PAD:s färger.

Som expat känner jag mig för dåligt insatt för att kommentera huruvida man bör stödja UDD eller PAD. Att något står illa till med den thailändska eliten är dock otvivelaktigt. Som oberoende satsar jag på en klädutstyrsel innefattande en blandning av gult och magenta (rött+blått) = oranget!

2 kommentarer:

  1. I konsekvensens namn bör det därmed endast drickas "vodka-orange" under helgen

    SvaraRadera
  2. En mycket klok synpunkt. Kanske kan även synförmågan förbättras med anledningen av C-vitaminintag. Bl a kanske man inte behöver hänvisa 14 gånger till tjejen i rött då hon de facto är klädd i orange?!

    SvaraRadera