måndag 28 juni 2010

Hur svårt kan det va´?

I världens största idrott som samlar miljoner och åter miljoner människor samman kan man inte komma till bukt med de mest elementära problemen.

Problem 1.
Var bollen inne? Att man inte lyckats fastslå om Geoff Hursts boll var över mållinjen eller inte är väl inte så konstigt, matchen spelades trots allt för 44 år sedan. Men att man 2010, inte har löst problematiken för domare att avgöra om en boll var över linjen eller ej är helt j-a otroligt. Hur svårt kan det vara. I en sport som ishockey har man måldomare som har kameror till hjälp. Regelverket är enkelt, om man inte till 100 procents säkerhet kan fastställa att pucken var inne (ex pga att en 195 cm lång målis ligger inne i buren och döljer pucken), då är det inte mål. Hur svårt kan det vara att erbjuda motsvarande teknik inom fotbollen? Man behöver ju inte ens ha separata måldomare, överlåt arbetet åt fjärdedomaren. I och för sig kräver det att flaxande coacher håller sig inom streckad linje, då det verkar vara fjärdedomarens huvudsakliga uppgift. Fjärdedomaren behöver ju inte direkt anstränga sig i övrigt, att bestämma tilläggstid och sköta byten bör inte inkräkta på måldomargörat.

Problem 2.
När skickliga fuskare i majoritet belönas med frisparkar, straffar och t o m utvisningar för motståndare istället för att bestraffas är det något fel. Även här skulle fjärdedomaren kunna spela en roll. Låt det göra möjligt för fjärdedomaren att påkalla huvuddomare och utdela rött kort för filmning. Samma sak skulle kunna gälla övriga sekvenser utanför spelet som skulle kunna rendera i rött kort. Visst, detta skulle kunna leda till fördröjning och många spelavbrott men bara under en kort period. Om spelare som utdelar efterslängar i mjugg och/eller filmar lever under hot om direkt utvisning och säg, 5-6 matchers avstängning - ja då skulle t o m de italienska klubbarnas ledning arbeta aktivt för att stävja detta otyg.

Som Linda Bengtzing skulle sagt; "se mig, hör mig, rör mig - hur svårt kan det va?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar