onsdag 23 juni 2010

Bilköp

Då var det äntligen klart - eller i alla fall nästan. På fredag skall köpekontraktet skrivas under och då är man inte bara körkortsinnehavare, utan även automobilägare i kungadömet. Valet föll på en japansk fyrhjuling, en Honda Civic av årsmodell 2008. Jag vill betona ordet valet, då det knappast är vad jag drömde om att köpa. Men som tidigare nämnts är det i stort sett en omöjlighet att köpa en "drömbil" i Thailand pga den helt sjukt höga "lyxskatten". Exempelvis kostar den enklaste Volvon drygt 400 000 SEK och en 5 år gammal Beemer 318 går lätt på samma summa. Så fort en bil får epitet Sport höjs ribban enormt, ex kostar en Audi TT ca 3 gånger mer än i Sverige...

Civiken känns dock som ett adekvat val för oss expats som vill sola oss i Bangkokglansen. Honda är ju kända för fina motorer, något som Palmgren kan intyga såsom gammal Type R-innehavare. Givetvis kommer bilen med gentlemannafinesser såsom skinnsäten, parkeringssensor(parkeringssensorn behövs knappt då man vid varje parkeringstillfälle får hjälp av en vakt som med hjälp av armgester och visselpipa guidar en rätt i trånga parkeringsutrymmen), klimatanläggning, mobilhandsfree (nödvändigt då det är olagligt att prata i mobilen utan headset vid bilkörning. Det är dock lagligt att köra motorcykeltaxi och samtidigt prata i luren).

På tal om trafikregler så fick jag - för en facil bötessumma om 800 Bath - lära mig att det ibland är olagligt att köra mot grönt. Å andra sidan kan det vara okej att köra mot rött, så till vida att du håller dig i rätt fil. Känns som det med tiden kommer skrivas ut fler böteslappar till en stackars logikfascistisk östgöte.


På japanska bilar kallas sportpaketen Mugen, hemma kallar vi det som bekant Linghemshottad.



I Sverige finns modellen som elhybrid, såna miljömässiga töntigheter finns inte på den thailändska marknaden. Hastighetsmätaren är digital, vilket ger underbara flashbacks av en annan japansk skönhet - min underbara Suzuki SV1000, nu i händerna på en fiskarson från Götet.
Eftersom bilen inte skall betalas förrän tidigast till helgen, håller jag tummarna för en devalvering av bathen.

1 kommentar:

  1. snygg bil:) tittar in o önskar dej en riktigt härlig midsommar helg:)

    SvaraRadera