söndag 11 april 2010

En stad i chock...

...så kan man nog sammanfatta Bangkok efter gårdagens gatustrider mellan demonstranter, militär och poliser. Just nu är dödssiffran 20 döda och mer än 800 skadade, enorma siffror. Tänk tillbaka Göteborgskravallerna 2001 och tjugofaldiga de scenerna och ni får en hyfsad bild av läget här. Även om omfattningen är så mycket större här så finns det en del liknelser.
- i likhet med Göteborg så är den stora majoriteten av demonstranter fredliga, samt polis och militär har ingen önskan att skjuta mot en landsmän vare sig de är svenskar eller thailändare.
- i likhet med Göteborg verkar allt ha startats av personer som vare sig stöder rödskjortorna eller nuvarande regim. Startskottet för de verkliga oroligheterna (förutom ordningsmaktens nyttjande av vattenkanoner, tårgas etc för att lösa upp folksamlingar) tros vara en granatattack som dödade 2 och skadade ett gross med soldater.
- i likhet med Göteborg verkar båda parter uppriktigt chockade över omfattningen av döda och skadade. Hur kunde det gå så överstyr?

Personligen hoppas jag på att demonstranterna lämnar Bangkok, politiska efterverkningarna kommer ändock efter gårdagen att infinna sig och det är väl inte otroligt att det planerade valet 2011 tidigareläggs.

Kanske kan kungen uttala sig och mana till lugn - på honom lyssnar de flesta.

2 kommentarer:

  1. Det kan inte vara kul att bo mitt i detta, det verkar ju farligare än att bo i Israel!

    SvaraRadera
  2. Hej A-C!
    läser med intresse om livet i Israel. Får väl hoppas att det på båda ställena lugnar ner sig. Man bör dock ha i åtanke att för Thailands del så är det här en del av det politiska spelet.
    Tragiskt, men sant...

    SvaraRadera