tisdag 6 april 2010

Dagens lunch

Ensam på kontoret och därmed snabblunch på foodcourten. Dels en tallrik papayasallad (som tam thai) och lite wokat fläskkött på sidan om. Allt sköljs ner med en flaska vatten. Papayasallad är en nationalrätt med rötter i norra Thailand (Isan) och består av strimlad papaya (inte den som vi har i Sverige utan en syrligare variant), chili, bönor, tomat, torkade miniräkor och lime (är man hardcore beställer man som tam bpoo, då får man krabba i också). Allt blandas i en mortel och stöts till en vätskefylld sallad vars smakupplevelse enklast kan beskrivas som syrlig och uppfriskande, med risk för extrem hetta beroende på antalet chilifrukter.
För en västerlänning kan det vara klokt att tillägga "pet nitnoy" vid beställning, vilket betyder "bara lite hett". Pet nitnoy ger dock utrymme för en högst subjektiv tolkning från tillagarens sida, vilket undertecknad i vanlig ordning fick uppleva även denna lunchtimme...Trots hettan, vansinnigt gott!

Tipset för alla Thailandsresenärer är att testa papayasallad, extra gott tillsammans med grillad kyckling - en kombination som i regel saluförs på de flesta stränder.


Typisk thailändsk fast food - enkelt och sjukt gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar