måndag 25 oktober 2010

Beskyddaren...

...eller "My best bodyguard" som filmen heter. MBB är en thailändsk actionrulle som kretsar kring journalisten och TV-ankaret Nicha (lite humor med namnet) som snubblar över den skrämmande insikten att ett läkemedelsbolag utnyttjar människor som försökskaniner i deras strävan efter att få världsherravälde på den medikamentiska marknaden. Samtidigt gör den nationella polisenheten (typ FBI) allt för att hemlighålla dessa fasansfulla försök i syfte att hålla befolkningen utom bättre vetande. Filmtiteln syftar på den livvakt som anlitats för att skydda Nicha från såväl elaka skurkar som skrupelfria rättskipare. Låter detta som en bra film? Märk mina ord - det fullkomligen stinker kalkon över skapelsen. Filmen gav mig obehagliga flashbacks av en vårdag 2002 när jag pinades igenom "The Leauge" i Heron City´s salonger.

Vad är det då som gör filmen så kass? Hmm, var ska jag börja? Kanske det faktum att dialogen är lika kass som våra svenska Beckfilmer är dubbade. Eller att skådespelarna har ett kroppsspråk som får Stefan & Krister att verka subtila. Att manuset är lika genomarbetat som Göta Kanal 3. Att effekterna är på samma nivå som remaken av tv-serien V.

Det finns dock några intressanta kopplingar mellan "My best bodyguard" och Sverige. Huvudpersonen, nyhetsankaret Nicha, spelas av prinsessan Ubolratana - äldsta dottern till Thailands kung och drottning. Ubolratana gjorde i sin ungdom samma sak som vår kronprinsessa, följde sitt hjärta och gifte sig med en "vanlig" man. Ubolratana´s stora olycka var dock att hon gifte sig med en oduglig britt vilket gjorde henne till en svikare bland sina landsmän och även fråntagen sina royalistiska fördelar. Som om inte det vore koppling nog finns det en till; Sveriges sämsta, moderna bioproduktion har även den likheter med "My best bodyguard". Filmen Gangster (med bl a Persbrandt och Kjell Bergqvist i huvudrollerna) producerades bl a av Daniel Collert. Collert är ju mest känd som kronprinsessans första "riktiga" pojkvän.

Vad säger då oss detta? Mig säger det i alla fall följande; undvik alla filmer med någon som helst royalistisk koppling...


Till huvudpersonens försvar ska sägas att hon är en ack så välbevarad 60-åring.


Om man tar de tio sämsta Beck- och Wallanderfilmerna och klipper ihop de mest pinsamt dåliga delarna skulle det ihopklippet vara rena Oscarsproduktionen jämfört med Gangster.

/Erik a k a Orvar Säfberg

4 kommentarer:

  1. Så vad blir då slutbetyget?
    Ett tuggummikletat bath-mynt under skon, av fem möjliga..?

    SvaraRadera
  2. betyget blir ett sjaskigt singhalinne av fem möjliga Armaniskjortor

    SvaraRadera
  3. Du menar alltså att filmen eg är en tysk P-rulle????

    SvaraRadera
  4. nej, givetvis inte. Då hade betyget blivit mycket högre.

    SvaraRadera