lördag 4 december 2010

Kungsburgaren vs soi 5

Vad gör man när fantasin är obefintlig och alla restauranger och barer inte tillåts servera (pga val 4 dec samt knugens födelsedag 5 dec) något starkare än grön te? Jo, varför inte ge sig ut i empirin och testa hur bangladeshens kebab på soi 5 står sig mot Sveriges bästa kebabetablissemang - Kungsburgaren aka Snabbe Sven aka hålet i väggen.


Läge
Kungsburgarens centrala läge i Mjölby invid Svartån, låter vid en första anblick som en perfekt måltidsmiljö. Dock är lokalen inte charmigare än någon annat Sibyllakök och vad jag inte förstår är att man inte på 20 år har lyckats få skarp bild på sin TV-apparat. Brusigt MTV på en 14 tums tjock-TV var inte sämre än dagens brusiga Eurosport på en slimmad LarsGunnar á 32 tum.

Bangladeshen (min egen benämning) - i folkmun kallat "the kebab on soi 5" - erbjuder vare sig AC eller Eurosport. Här sitter man vid ett plåtbord på rangliga plaststolar och ser på det ständiga folkmyllret. Eftersom det ligger nära Nana, är det ett utmärkt stins-spanar-läge.

En tuff rond som tack vare dess spanarläge går till Bangladeshen.


Pris
Bangladeshens kebab finns i flera utföranden: kyckling, biff eller mix. Varje smak kan fås som stark eller inte så stark, m a o totalt sex möjliga varianter. Priset är dock detsamma för samtliga, 50 THB (ca 11,25 SEK).
I somras kostade Kungsburgarens kebab med bröd det femdubbla... Således en kassaskåpssäker seger för Bangladeshen.


Storlek
Bangladeshen är irriterande nära gränsen till för liten (kebaben alltså, bangladeshen som gör kebaben är en hyfsat ståtlig karl som utövar sitt hantverk med yttersta precision). Är man hungrig är en kebab för lite, två är dock alldeles för mycket. Därför tar man lämpligtvis med sig Nicha, som efter halva ger upp och istället rusar iväg för att köpa grillspett eller fiskbollar.

Kungsburgarens dito är allt annat än för liten, vilket gör att dess högre pris känns mer relevant. Med större omfång kommer dock kletet. Kebabätning skulle kunna införas som OS-gren där vinnaren är den som ätit med minst slabb. M a o är det uteslutet att på väg till en sammankomst smälla i sig en kebab med bröd på Kungsburgaren, då den goda såsen har en benägenhet att rinna över såväl fingrar som haka. Dock duger ju Kungsburgarens kebab till det motsatta - att smälla i sig en på väg hem från en sammankomst är både mysigt och välgörande för ett ev. kommande bakrus.
En viktig rondseger till Kungsburgaren, 1-2.

Smak
Smaken är (lyckligtvis) som baken och därmed delad. Några påstår t ex att Saffet´s i Uppsala har bästa kebabsåsen. Några vilsna själar har t o m Södergrillens (a k a Salmonellagrillen) kebabtallrik som dess favorit - ett bevis för att det som Bamses farmor utbrister i en bamsetidning från sent 80-tal är så träffande. När alla tycker det är så märkligt att gamle sjömannen Söderman vill ha öl istället för kaffe till tårta, konstaterar farmor; "bara Söderman vet hur det smakar i Södermans mun!". Brilliant!

Vi Mjölbybor är dock stolta över vårt kebabarv och även om jag ibland kommer på mig själv med att verkligen längta efter den pikanta och välsmakande tingesten från Bangladeshen, så skulle jag vid en valsituation, välja Kungsburgarens skapelser i 9 fall av 10. Dess fräscha sallad i kombination med den välmarinerade karrén toppad med den himmelska såsen är verkligen ett klassiskt snabbmatsarv som överlevt påhitt som såväl falafel, langos och annat trams.

2-2!

Undertecknad hugger in på en mixad kebabrulle, givetvis med stark sås.

4 kommentarer:

  1. Underbar analys! :)

    Måste dock poängtera ett fel... Jag har betalat 60 bath för bangladeshens mix-kebab. Någon av er försöker alltså luras.

    Och föresten - Saffet´s i Västerås har den bästa kebabsåsen. Inget snack!

    SvaraRadera
  2. TYST! Du gör mig hungrig... :) Ps. Du har då inte smakat min svärmors langos, de är M-A-G-I-S-K-A! Å andra sidan, när skulle du ha gjort det? Ds

    SvaraRadera
  3. @Lillsyrran: har man inte typ gräddfil överst på en langos? I så fall är rätten diskvalificerad per automatik då efterblivna mjölkprodukter står längst ner på listan över ätbart.

    @Jessica: vafalls, 60 bath - hutlöst. Jag måste snarast möjligt återvända till Bangladeshen och göra ett nytt köp för att se vem som har fel/rätt... Sluta nu, Saffet´s är för klinisk för att vara bäst. Ungefär som SOS-grillen i Gävle, en alldeles för ren Sibylla för att smaka riktigt gott...

    SvaraRadera
  4. Eh, man behöver inte ha det. Jag föredrar med endast vitlök och salt.

    Uuuh... Saffet's... Klinisk? Jaja, jag har nog hört diverse historier om Västerås-Saffet's, jag äter aldrig där igen i alla fall.

    SvaraRadera